Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр" 

Приморської міської ради Запорізької області



Головна » 2018 » Листопад » 5 » 05.11.2018
12:49 PM
05.11.2018

Поява дитини – найбільше щастя у сім'ї. Усі ми хочемо бачити свого малюка здоровим та розумним. Але деякі батьки згодом починають помічати, що їх дитина не схожа на інших. І мами, і тата віддали б усе на світі за те, щоб їхній малюк став самим звичайним. Найгостріше питання постає коли дитина дорослішає. Як організувати корекційний процес, як вибрати заклад освіти?

Зараз дуже багато говорять про інклюзивну освіту. Кожна людина, незалежно від стану здоров’я, наявності фізичного чи інтелектуального порушення, має право на одержання освіти, якість якої не різниться від якості освіти здорових людей. Дитина з особливими потребами має відвідувати дитячі установи разом зі звичайними дітьми.

Створюючи новий освітній простір рівних можливостей для всіх дітей, в Приморському районі на умовах співфінансування з Приморською ОТГ,  з 02.01.2018 року створено комунальну установу з підтримки інклюзивної освіти – «Інклюзивно-ресурсний центр» Приморської районної ради Запорізької області.  Мета інклюзивно-ресурсного центру - забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини та надання колекційної допомоги.

Батьки дітей з особливими освітніми потребами, які пройшли комплексну оцінку розвитку, відповідно отриманих висновків інклюзивно-ресурсного центру мають право обирати форму і умови навчання дитини. Таким чином, в 2018/2019 навчальному році організовано інклюзивне навчання в 9 закладах освіти Приморського регіону.
        Фахівці ІРЦ щонеділі  виїздять до закладів освіти району та ОТГ для проведення занять консультативного пункту «Школа для батьків», ознайомлюють  з прийомами і методами корекційної роботи тих батьків, які прагнуть самостійно допомагати своїй дитині вдома, проводять демонстраційні заняття з дітьми в присутності їх батьків та надають консультації  щодо розвитку дітей в умовах інклюзії.

В інклюзивно-ресурсному центру працюють вчитель-логопед (1 ставка), вчитель-дефектолог (0.25ставки), практичний психолог (0.25ставки). Підписано Договори про співпрацю з закладами освіти Приморського району та Приморської ОТГ, медичними закладами району  на залучення необхідних спеціалістів у проведенні комплексної оцінки з метою визначення особливих освітніх потреб дитини, розроблення рекомендацій щодо програми навчання, особливостей організації психолого-педагогічної допомоги відповідно до потенційних можливостей психофізичного розвитку дитини.

Всі послуги  в ІРЦ надаються безкоштовно. Записатися  для узгодження дати візиту в ІРЦ можна за телефоном 0993718866 або на порталі ІСУО.

 Заняття з дітьми проводяться в кімнаті психолого-педагогічної допомоги та в темній сенсорній кімнаті, кошти, для обладнання яких виділено державою  в сумі 126 тисяч гривень.

 Кімната психолого-педагогічної допомоги оснащена меблями з ігровими осередками, м'якими модулями, логопедичним дзеркалом, пристроєм для контролю мови і розвитку фонематичного слуху, який записує повідомлення, а потім відтворює запис і дає можливість спостерігати за своєю артикуляцією.  Для роботи з дітьми, які мають порушення  пізнавальних процесів, емоційно-вольової сфери, мовленнєвого розвитку, навчальної діяльності є  фланелеграф, мольберт, бізіборд, різноманітні сортери, втулки за методикою Марії Монтессорі, дитячі головоломки для розвитку уваги, дидактична черепаха, балансір, кінетичний пісок, мішечки емоцій, пальчиковий театр, портрет емоцій та інший цікавий дидактичний матеріал.

Темна сенсорна кімната – це чарівна казка, в якій все дзюрчить, звучить, переливається, манить, допомагає забути страхи та заспокоює. Спеціальне обладнання встановлене в темній сенсорній кімнаті, а саме: сухий каркасний басейн з системою підсвітки, фіброоптичне волокно «Світловий дощ», світлові бульбашкові колони,  пісочниця з під світкою, звуки природи  – впливають на всі органи чуття дитини, підвищують ефективность навчання на основі корекційно-розвиткової роботи, сенсорної стимуляції та емоційного розвантаження.

За підтримки Приморської районної державної адміністрації, відділу освіти, Приморської районної ради, голови комісії з питань бюджету Онишка О.В. було профінансовано Програму розвитку комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр»,   ініціатором розробки якої є депутат районної ради Старун С.М. За виділені кошти у сумі 60 тисяч гривень було здійснено  придбання Комп’ютерного комплексу з ліцензійним програмним забезпеченням «Живий звук». Сучасна акустична система, навушники та навчально-корекційні модулі допомагають розвивати слухове сприймання, вимову, збагачують словник. Щоб дитина не втратила бажання вчитися і розвиватися, потрібно щоразу щось змінювати, давати новий цікавий матеріал

            Обладнання темної сенсорної кімнати було завершено за фінансової підтримки депутатів районної ради Панченка С.В., Попелешка І.П., Шептія М.М.

Дякуємо всім,  хто небайдуже ставиться до проблем освіти у районі та розуміє важливість корекційної допомоги дітям.

   Маючи спільну  мету – захищені і успішні діти, які з дитинства знають ціну таким поняттям як Добро, Підтримка й Розуміння - рівень свідомості людей підвищиться такими основоположними цінностями, як Толерантність та Рівність.

Сайт КУ ІРЦ: http://primirc.at.ua/

Переглядів: 216 | Додав: primorskirc | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar