Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр" 

Приморської міської ради Запорізької області



Головна » 2020 » Березень » 31 » КОРОНАВІРУС
10:58 AM
КОРОНАВІРУС

      Новий коронавірус 2019 року (2019-nCoV) — це новий вірус, який спричиняє розвиток респіраторних захворювань у людей та може передаватися від людини до людини. Цей вірус уперше був ідентифікований під час розслідування спалаху в м. Ухань, Китай, у грудні 2019 року.

У людини, інфікованої 2019-nCoV, розвивається респіраторне захворювання різної тяжкості із такими основними симптомами:

● гарячка;

● кашель;

● задишка (ускладнене дихання).

Симптоми можуть проявитися через 2–14 днів після зараження новим коронавірусом. У багатьох пацієнтів 2019-nCoV спричиняє запалення обох легень.

Чи є вакцина?

Наразі немає вакцини для захисту від 2019-nCoV. Найкращий спосіб запобігти зараженню — уникнути впливу цього вірусу.

Чи є лікування?

Не існує специфічного противірусного лікування для 2019-nCoV. Люди, інфіковані новим коронавірусом, можуть звернутися по медичну допомогу, щоби полегшити симптоми.

Як захиститися від інфікування:

● уникайте близького контакту з тими, хто має гарячку або кашель;

● не торкайтеся обличчя немитими руками;

● часто мийте руки з милом чи обробляйте дезінфекційними засобами;

● ретельно готуйте їжу, зокрема м’ясо і яйця;

● уникайте незахищеного контакту з дикими та свійськими тваринами.

Як запобігти поширенню інфекції:

● якщо відчуваєте симптоми респіраторного захворювання, обмежте контакти з іншими людьми і використовуйте захисну маску для обличчя (її слід регулярно заміняти/знезаражувати);

● якщо ви відвідували Китай і протягом 2 тижнів після цього у вас виникли симптоми респіраторного захворювання, негайно зверніться по медичну допомогу;

● під час кашлю та чхання прикрийте рот і ніс зігнутим ліктем чи одноразовою серветкою, після чого викиньте серветку та вимийте руки;

● необхідно дезинфікувати поверхні, яких торкалася інфікована людина.

Діагностика. Як визначити на початкових стадіях коронавірус?

  • На початковій стадії коронавірус має такі ж симптоми, що і інші гострі вірусні захворювання. Визначити можуть тільки спеціальні тести.
  • Найпоширенішими симптомами є головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, в деяких випадках - діарея або кон'юнктивіт.
  • Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії. В цьому його небезпека.
  • Важливо! Вчасне діагностування. Так як за симптоматикою коронавірус нічим не відрізняється від інших вірусних хвороб, то важливо відразу звернутись до лікаря. Якщо ви протягом останні 14 днів повернулись із країни, в якій зафіксовані випадки коронавірусу або ж спілкувались із людиною, яка контактувала із тим, хто прибув до України з країн де зафіксовані випадки коронавірусу – відразу попередьте про це свого сімейного лікаря. Надалі - лікар має алгоритм дій, що робити.

Хто є групою ризику?

  • Перебіг хвороби залежить від імунітету людини. Вразливою групою є люди похилого віку та люди із хронічними хворобами і слабким імунітетом, вони більш схильні до розвитку важких захворювань. Також після фіксації випадків коронавірусу вразливою групою є медичні працівники.
  • Контактна особа при випадку COVID-19 – особа, яка наразі не має симптомів, але яка контактувала, або ймовірно контактувала із особою, хворою на COVID-19.
  • Особи, які мали прямий фізичний контакт з хворим на COVID-19 (наприклад, через рукостискання)
  • Особи, що мали незахищений прямий контакт із інфекційними виділеннями (наприклад через кашель, торкання використаних паперових хустинок голими руками тощо)
  • Особи, які контактували особисто з хворими на COVID-19 на відстані до 2 метрів та більше 15 хвилин Особи, які перебували у закритому середовищі (наприклад, аудиторія, кімната для переговорів, зал очікування лікарні тощо) з хворими на COVID-19 на відстані до 2 метрів та більше 15 хвилин
  • Пасажири літака, які сиділи на відстані двох місць (у будь-якому напрямку) від хворого на COVID-19, супутники або особи, які надають догляд та члени екіпажу, що обслуговують в тій частині літака, де розміщений індексний випадок (якщо тяжкість симптомів або пересування хворого вказують на більш велику експозицію, контактними можуть вважатися всі пасажири секції або всі пасажири).

Як можна заразитися, як передається вірус?

  • Наразі відомо, що новий коронавірус передається краплинним та контактним шляхами.
  • Вірус не циркулює у повітрі. Він не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чханню. Відстань – це гарантія безпеки. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому, заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви не знаходитесь безпосередньо поруч із інфікованим (нагадуємо, це максимум – 1,5-2 м).
  • На поверхнях вірус може жити близько 3 годин. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей і т.д.
  • Переважає контактний шлях, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), що забруднені виділеннями із дихальним шляхів хворого чи інфікованого.
  • Краплинним шляхом вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання у тісному контакті, коли утворюються краплі діаметром понад 5 мкм. Коронавіруси не здатні зберігати інфектогенність (заразність) під час передавання на далекі відстані. Тому тісним контактом вважають відстань менше 1 м.
  • Повітряним шляхом віруси передаються від людини до людини через аерозольні часточки (діаметром до 5 мкм), які безперешкодно можуть потрапляти нижні дихальні шляхи. Цей шлях передавання та інфікування не характерний для коронавірусів, хоч і можливий за певних умов — наприклад, під час процедур з утворенням аерозолю. До таких належать лише медичні процедури — бронхоскопія, інтубація трахеї, санація трахеобронхіального дерева у хворого, що перебуває на штучній вентиляції легень, тощо. Тому для більшості населення такий шлях не страшний.

Який інкубаційний період коронавірусу?

  • Інкубаційний період — це період часу між зараженням і появою клінічних симптомів хвороби. Рекомендований ВООЗ термін спостереження за особами, які контактували з пацієнтами з підтвердженою інфекцією, становить 14 днів.

Чи безпечно отримувати посилки з країн, де зареєстровано випадки нової коронавірусної інфекції?

  • Так, цілком. Неможливо заразитися новим коронавірусом через посилку. ВООЗ не рекомендує жодних обмежень по торгівлі та переміщенні товарів з Китаю. Доставка поштових відправлень з Китаю та в Китай здійснюється у штатному режимі.

Чи можна заразитись від тварин?

  • Новий коронавірус - це передусім зоонозна інфекція. Тобто вона може передаватися від тварини до людини. Зазвичай, такі віруси не несуть загрози для людей. Проте коронавіруси можуть швидко мутувати та ставати небезпечними. Тому потрібно бути обережним та ретельно мити руки після контакту із твариною.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАПОБІГАННЯ ЗАНЕСЕННЮ ТА ПОШИРЕННЮ КОРОНАВІРУСУ

- Мийте руки з засобами дезінфекції. Необхідно мити руки з милом протягом мінімум 20 секунд або із засобом дезінфекції, який містить 60% спирту.

- Уникайте близьких контактів. Дотримуйтесь дистанції не менше двох метрів від людини, яка кашляє, чхає, має підвищену температуру.

- Не торкайтеся руками до очей, носа, рота.

- Кашляйте/чхайте на внутрішню частину ліктя.

- Не вживайте антибіотики або противірусні препарати, оскільки поки немає наукового підтвердження, що вони запобігають зараженню коронавірусом.

- Мийте поверхні із засобами дезінфекції: відбілювач, хлор, розчинники, оцтова кислота і хлороформ, 75% етанол.

- Використовуйте маску, але тільки в тому випадку, якщо є підозра на контакт з коронавірусом, або для допомоги хворій людині.

- Тим, хто знаходився в КНР, або в інших країнах, де зареєстровані спалахи коронавірусу, потрібно зателефонувати на гарячу лінію Міністерства охорони здоров'я 0800 505201, щоб отримати інформацію про подальші дії.

     Використання дезінфікуючих засобів

При дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфікуючі засоби, зареєстровані відповідно до законодавства та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (дотримання часу перебування на оброблюваній поверхні).

      Для дезінфекції можуть використовуватись дезінфекційні засоби та антисептики, зареєстровані відповідно до законодавства та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію :

антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації);

препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) - спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації);

для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи, хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування)

Не використовуйте при чистці салону стиснене повітря, яке може сприяти розповсюдженню вірусу. Не використовуйте побутові чи промислові пилососи до проведення дезінфекції.

На міжнародних маршрутах, якщо пасажир після проведення скринінгу був поміщений під спостереження/карантин, транспортний засіб підлягає заключній дезінфекції, яка проводиться кваліфікованими дезінфекторами за місцем закінчення маршруту.

ПАМ’ЯТКА ПРО САМОІЗОЛЯЦІЮ

Що означає «самоізоляція»?

Самоізоляція означає, в першу чергу, утримання від контактування з іншими людьми для того, щоб зменшити ризики інфікування. Це включає будь-які ситуації, коли ви можете тісно контактувати з іншими людьми (наприклад, близький контакт віч-на-віч на відстані менше 1 метра або тривалістю понад 15 хвилин). В тому числі публічні заходи, робота, навчання, релігійні служби, спортивні змагання, розважальні заходи, користування транспортом, екскурсії, відвідування ресторанів тощо.

Виключенням є лише звернення за медичною допомогою.

Для кого потрібна самоізоляція?

Самоізоляція потрібна, в першу чергу, якщо:

  • Ви очікуєте результатів тесту на новий коронавірус COVID-19.
  • Якщо ви близько контактували з особами, що захворіли на COVID-19.
  • Якщо ви нещодавно повернулись з провінції Хубей Китайської народної республіки, Ірану, окремих регіонів Італії (Ломбардія, Пьемонт та Венето) – навіть при відсутності симптомів.
  • Якщо ви нещодавно повернулись з Китаю (окрім провінції Хубей), Таїланду, Японії, Південної Кореї, Сінгапуру, Малайзії, Тайваню та відчуваєте кашель, ускладнення дихання та/або підвищення температури.

Скільки триває самоізоляція?

Якщо вам було рекомендовано або ви прийняли рішення про самоізоляцію, вона повинна тривати не менше 14 днів з дати настання випадку, який став причиною самоізоляції – подорожі, контакту з хворим тощо.

Як підготуватись до самоізоляції?

По-перше, спробуйте спланувати час самоізоляції так, щоб у вас не виникало необхідності виходити з дому або приймати відвідувачів та гостей, в тому числі поясність це друзям та родичам, а також спробуйте обговорити умови дистанційної роботи з роботодавцем.

Збережіть контакти вашого лікаря та попередньо повідомте його про ваше причини вашого рішення про самоізоляцію, а також оберіть контактну особу з кола ваших друзів або родичів, до яких ви будете звертатись в першу чергу за допомогою.

Що робити, якщо я живу не сам/сама?

Якщо ви проживаєте з сім’єю чи сусідами, намагайтесь ізолюватись в окремій кімнаті, яку є можливість провітрювати. Якщо є можливість користуватись окремою ванною кімнатою та/або туалетом, а також харчуватись і готувати їжу окремо – скористайтесь нею.

Не забувайте про загальну гігієну, регулярне миття рук з милом, прибирання, в тому числі вологе прибирання поверхонь, гігієну кашлю та використання одноразових серветок та хустинок. При вимушених контактах з людьми, за можливості, одягайте медичну маску та викидайте її після використання або забруднення.

Якщо у вас є домашні улюбленці, ізолюйте себе від них також, або мінімізуйте контакт з ними.

Як мені харчуватися та здійснювати покупки?

Спробуйте мінімізувати походи в магазини. Якщо є можливість – попросіть друзів або родичів доставляти вам їжу до порогу дверей або користуйтесь послугами доставки з дистанційною оплатою їжі та інших необхідних товарів.

Що робити, якщо мені необхідно покинути житло?

Якщо все ж є невідкладна необхідність відвідати місця надання послуг – одягайте маску та мінімізуйте контакти.

Якщо потрібно скористатись транспортом – обирайте місце біля вікна та, за можливості, в пустих рядах. Користуйтесь антисептиком для рук та дотримуйтесь гігієни кашлю.

Якщо вам стало зле в громадських місцях – негайно зверніться за медичною допомогою.

Що робити якщо в мене з’явились симптоми?

Якщо під час самоізоляції у вас з’явились симптоми – кашель, ускладнене дихання, підвищена температура – негайно зверніться за медичною допомогою та повідомте про свою історію подорожей та можливого контактування з особами, хворими на гострі респіраторні захворювання

Веб-сторінки МОЗ України та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»:

https://phc.org.ua/

https://moz.gov.ua/

Сторінки у мережі Фейсбук:

https://www.facebook.com/phc.org.ua/

https://www.facebook.com/moz.ukr

Переглядів: 184 | Додав: primorskirc | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar